Детско катче за посета на децата на осудените лица официјално отворено во КПД Штип
19 декември 2018

Детското катче за посета на децата на осудените лица беше официјално отворено во казнено-поправниот дом Штип на 21 септември 2018 година како прва просторија од ваков вид во државата, во согласност со препораката на Комитетот на министри на Советот на Европа CM/Rec (2018)5 во врска со децата на родители кои издржуваат затворска казна. ...

Потпишување на Меморандум за соработка помеѓу МП, УНИЦЕФ, Адвокатска комора и Сојуз за превентива на престапништво и малолетничка деликвенција
17 декември 2018

Во понеделник, 17-ти декември во 10.30 часот, во Свечената сала во Владата, ќе се одржи потпишување на Меморандум за соработка помеѓу Рената Десковска, министерка за правда, Бенџамин Перкс, претставник на УНИЦЕФ, Љубомир Михајловски, претседателот на Адвокатска комора и Лазар Нанев, претседател на невладината организација Сојуз за превентива на престапништво и малолетничка деликвенција. ...

Исклучително позитивно мислење од Венецијанската комисија за реформите во правосудството
14 декември 2018

Македонија доби исклучително позитивно мислење од Венецијанската комисија за измените во Законот за судовите. На денешната седница на Венецијанската комисија, мислењето беше усвоено. ...

СОСТАНОК НА СЕКТОРСКАТА РАБОТНА ГРУПА ЗА ПРАВДА
13 декември 2018

Претставниците на правосудните институциите, заедно со донаторската заедница и претставници на граѓанските организации и сите засегнати страни во спроведувањето на реформите во правосудниот сектор фокусирани на подготовките на земјата за членство во Европската Унија, на 13-ти декември 2018 година во Владата на Република Македонија, одржаа трет работен состанок на секторската работна група за Правда. ...

Успешната борба против корупцијата е суштински услов за создавање пристоен живот во Македонија
12 декември 2018

Корупцијата ги засега сите и доведува до слаби институции, непочитување на човековите права, неправда, организиран криминал, нестабилност, небезбедност, незадоволство, нетрпеливост, гнев, изгубен просперитет, загрозена животна средина. ...