Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје
<април 2021>
повтсрчепесане
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Стејт департментот: Владата демонстрираше почит кон независноста на судството

 

Стејт департментот во својот последен Извештај за состојбата со човековите права во земјава посочува дека Владата демонстрираше поголема почит кон независноста и непристрасноста на судството во споредба со претходните години. 

Во извештајот се пренесува информацијата дека државата воспостави механизми за цел обезбедување судска независност и отчетност, вклучително и креирање правила за проверка на имотот и судир на интереси, како и утврдување дисциплински постапки. 

Стејт департментот го пренесува извештајот во кој се наведува дека државата направила добар напредок во истрагата и прогонот на криминал на високо ниво.

Дополнително, се забележуваат подобрувања во борбата против корупцијата и организираниот криминал, но и предизвици на кои треба да се работи со цел враќање на довербата на граѓаните во правосудниот систем. 

Во извештајот на Стејт департментот се пренесува и за подобрувањата во сите затвори, а се потенцира комплетната реконструкција на битолскиот затвор, како и изградба на новиот Поправниот дом за малолетни лица Волковија во Тетово и судница во затворот Идризово. 

-Властите отворија нова здравствена установа во затворот Идризово со двајца лекари, три медицински сестри, еден стоматолог и еден стоматолошки техничар. И покрај ова, пристапот до задоволителна здравствена заштита остана проблем, стои во извештајот на Стејт департментот. 

Членовите на персоналот во Казнено-поправните и воспитно-поправните институции беа обучени за новиот Кодекс на однесување на затворскиот персонал, заснован на Европскиот етички кодекс.


Претходна

Маричиќ и Нухиу со честитка по повод Денот на македонското правосудство

Следна

Маричиќ: Стејт департментот ги препозна напорите на Владата за реформи во правосудството