Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Министерство за правда, Скопје

Маричиќ: Постигната согласност за зголемување на платите на судиите за 15 отсто

 Министерот за правда Бојан Маричиќ на заедничка прес-конференција со претседателот на Здружението на судиите Џемали Саити, изјави дека е постигната согласност за зголемување на платите на судиите за 15 отсто.

-По повеќе години дебати со Здружението на судии дојдовме во фаза каде што постигнавме согласност и сериозен напредок во нашите разговори. Денес на нашата средба се договоривме дека има согласност од Владата и Здружението на судии за зголемување на платите на судиите во вкупен износ од 15%. Тоа зголемувањето ќе се одвиваат постепено, односно 10% оваа и 5% следната година, кажа Маричиќ.

Според министерот за правда постигната е согласност разговорите да продолжат и согласно можностите да се овозможи дополнително зголемување за 5% во 2023 година, со што ќе се дојде до посакуваната цел за вкупно зголемување на платите на судиите од 20%.

 

 

Претходна

Изјави за медиумите - министерот за правда Бојан Маричиќ и претседателот на Здружението на судии Џемали Саити

Следна

Маричиќ во дводневна работна посета на Хрватска