Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје
<октомври 2021>
повтсрчепесане
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7

Маричиќ: Обезбедуваме поголеми плати во судството и обвинителството за поголема ефикасност и непристрасност

 Министерот за правда Бојан Маричиќ на регионална онлајн дебата „Унапредување на финансиската независност во судството“, кажа дека финансиската независност во судството ќе придонесе за поголема ефикасност и непристрасност при делењето на правдата. Toj потенцираше дека за таа цел Владата дала согласност за етапно зголемување на примањата во правосудството. 

 
-По повеќе години дебати со Здружението на судии, постигнавме договор и сериозен напредок во нашите разговори. Имено, со нив се договоривме дека, дури и во услови на светска здравствена и економска криза, Владата да даде согласност за зголемување на платите на судиите во вкупен износ од 15%. Тие 15% од зголемувањето на платите на судиите ќе се одвиваат постепено, односно 10% оваа и 5% следната година. Ова зголемување на коефициентот во платите на судиите и јавните обвинители ќе има влијание и на платите на судските и јавнообвинителските службеници, истакна Маричиќ. 
 
Министерот за правда кажа дека современиот судски систем, адаптиран на потребите на демократското општество е основата на владеењето на правото, правната сигурност и заштитата на човековите права и слободи.
 
 
 
Со почит,
Министерство за правда

Претходна

Маричиќ: Дигитализацијата на судството ќе значи и нови услуги за граѓаните

Следна

Маричиќ: Денес почна најважната статистичка операција спроведена од осамостојувањето до сега