Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Крањ, Република Словенија

Изјава на министерот за правда Бојан Маричиќ пред почетокот на Конференцијата на министри за правда ЕУ- Западен Балкан во рамките на @EU2021SI

Почитувани,

Ви ја испраќаме изјавата на министерот за правда Бојан Маричиќ пред почетокот на Конференцијата на министри за правда ЕУ- Западен Балкан во рамките на @EU2021SI во Крањ, Република Словенија.

ЛИНК:  ИЗЈАВА БОЈАН МАРИЧИЌТРАНСКРИПТ:

Овој денешен настан во овој формат каде што работат заедно министрите за правда и внатрешни работи од Западен Балкан и претставниците на Европска Унија е вистински начин како да се отворат важни прашања и како да се размени искуство меѓу овие два фактори и како полесно да правиме планови за брзи реформи. Покриваме три важни теми: владеење на правото, едукација во правосудството и дигитализација во правосудството. Сите овие три теми се приоритетна Владата на Република Северна Македонија и токму затоа сме среќни што можеме да придонесеме во оваа дискусија и што можеме да научиме од другите колеги за да знаеме како подобро и како побрзо да ги направиме реформите. Реформите ги правиме за нас, пред сè за нашите граѓани за наш бенефит, но сепак рамката во која треба тие да се одвиваат и побрзо и поефикасно и подобро се преговорите за членство во Европската Унија. Токму затоа апелираме и на овој настан што поскоро Европската Унија да донесе одлука за првата меѓувладина конференција со Северна Македонија и Албанија и да ги почнеме преговорите час поскоро за да можеме да дадеме и подобри резултати и поефикасни реформи во брз рок.
 


Со почит,
Министерство за правда


Претходна

Маричиќ на министерскиот форум за правда ЕУ - Западен Балкан во Словенија

Следна

Маричиќ од Брдо: Реформите испорачани – ЕУ да го врати проширувањето на својата агенда