Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Тупанчески:Слободни новинари, слободно општество. Со измените на предлог Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета се гарантира слободата на изразување.

 ,, Слободно новинарство е еднакво на квалитетно новинарство.Слободни и независни медиуми се неопходни за промоција и заштита на демократијата во сите сегменти од општеството.порача министерот за правда Никола Тупанчески по повод Светскиот ден на слобода на медиуми.На граѓаните им се потребни точни, навремени и проверени информации. Само  квалитетно, одговорно и етичко новинарство може да доведе до развој на демократијата, инклузивно и отпорно општество. Со цел подобрување на состојбата, Министерството за правда преку законските измени за граѓанска одговорност за навреда и клевета ќе овозможи да се гарантира слободата на изразување. Ова е еден од најлибералните закони во Европа чие второ читање ќе се најде  пред пратениците на 5 мај на собраниската Комисија за европски прашања.Клучниот аспект на законот е драстичното намалување на висината на казните на медимските работници за штетата предизвикана со навреда или клевета.

Казната за новинар од 2000 евра се намалува за износ не поголем од 400 евра.ЗА уредник од 10 000 на 2000 евра додека за правно лице, досегашната казна од 15 000 евра се намалува за износ не поголем од 5000 евра.Пред поднесување на тужба за надоместување на штетата, се воведува право да бара извинување и јавно повлекување на изјавата или содржината за физичкото или правното лице на кое му е причинета штета со навреда или клевета и да презема мерки за ублажување на штетните последици, како и право на реагирање демант, одговор и исправка.

Им го честитам на медиумските работници Светскиот ден на слободата на медиумите  и им порачувам дека Владата и  во наредниот период ќе се фокусира на подобрување на состојбите во оваа сфера со цел да се овозможи независно , професионално и достоинствено извршување на новинарската професија.


Претходна

100 дена Влада: Oбезбедени се финансиски средства за реконструкција на казнено-поправните установи.Во завршна фаза е реконструкцијата на зградата на Управен суд.

Следна

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОЧЕТОК НА ПРОЦЕСОТ ЗА ПОДГОТОВКА НА ЗАКОН