Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Министерот за правда Никола Тупанчески оствари средба со Десислава Готскова, шеф на Секеретаријатот на РАИ-регионална антикорупциска иницијатива

На средбата се разговараше за интензивирање на соработката, исполнетите обврски на Министерството за правда во РАИ, законската регулатива, имплементацијата на Националната стратегија за спречување на корупција и судир на интереси.Министерот Тупанчески ја информираше Готскова за Планот за работа на Министертсвото за правда, законите кои се во собраниска процедура и во владина постапка. Посебен акцент беше ставен на законите за Академија на судии и јавни обвинители, за парнична постапка, Кривичниот законик и новиот Закон за граѓанска одговорност за навреда и клевета.

Договорено е во иднина да се зајакне соработката со институционалните мрежи и да се овозможи да се зголеми бројот на потписници на Меѓународната спогодба за размена на податоци за проверка на изјави за имотната состојба.


Претходна

Посета на Комитетот за превенција од тортура

Следна

Свечена изјава Дејан Костовски извршител