Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

МП: Штрајкот на вработените во УВМК останува во мирување

Штрајкот на вработените во УВМК останува во мирување. На денешната средба на раководството на УВМК со Независниот синдикат и претставник од Владата договорено е до 1 септември да се подготват три опции за начинот на кој ќе се овозможи зголемување на платите на вработените во УВМК. На 15 јуни беше потпишан колективен договор со кој се утврдуваат критериумите за годишен одмор и неплатени отсуства, надоместоците на плата и други примања, исплата на регрес за годишен одмор, додатоци на плата, јубилејни награди и др. Како право кое синдикатот и работодавачот го утврдија во овој договор е минималната плата да биде основна плата. Министерството за правда и во иднина ќе се грижи за унапредување на правата на вработените во УВМК.


Претходна

Отпочната е постапка за екстрадиција на хрватскиот државјанин Даниел Иванагиќ

Следна

Тупанчески се сретна со претставници на УНИЦЕФ