Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Љубљана, Словенија
<декември 2023>
повтсрчепесане
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7

Тупанчески во Љубљана на средби со Флорјанчич, Мајцен и Прелиќ

Министерот за правда Никола Тупанчески за време на дводневната официјална посета на Словенија оствари средби со Дамијан Флорјанчич, претседател на Врховниот суд на Република Словенија, Бојан Мајцен, директор на Управата за извршување на санкции и Данијела Мрхар Прелиќ, директор на Управата за пробација.  

На средбите министерот беше запознат со начинот на избор на судии и јавни обвинители во Словенија, затворсккот систем, функционирањето на службата за пробација. Се дискутираше за компаративните искуства , организацијата , функционирањето на институциите и мерките кои ги спровеле во процесот на зачленување во ЕУ. На средбите беше договорено во наредниот период делегација од Словенија да ја посети Република Северна Македонија и да помогне во процеот на преговори за членство во ЕУ.


Претходна

Тупанчески: Словенија преку своите искуства и идеи ќе го помогне евроинтегративниот процес на нашата држава

Следна

Министерот Тупанчески се сретна со министерката за дигитализација на Словенија, Емилија Стојменова-Дух