Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
ВПД Волковија

Тупанчески во посета на ВПД во Волковија: Установата ги задоволува сите европски стандарди за сместување и работа со деца кои биле во судир со законот.

Министерот за правда Никола Тупанчески заедно со регионалната директорка за Европа и Централна Азија на канцеларијата на УНИЦЕФ, Афшан Кан беа во посета на Воспитно поправниот дом во Волковија. Целта на посетата беше запознавање со активностите во однос на унапредувањето на правдата за децата. 
 
Беше направена обиколка на просториите на ВПД а малолетниците ги презентираа идеите и механизмите на кои работеле во изминатиов период. ВПД во Волковија е релативно нов комплекс со површина од 16 000 м2, ограден со жичена ограда, шеталишта, спортско игралиште за кошарка, мал фудбал и ракомет. Во него се сместени 18 деца. Со подобрените услови се очекува значително да се зголеми грижата, ресоцијализацијата и рехабилитацијата на децата штитеници.Установата ги задоволува сите европски стандарди за сместување и работа со деца кои биле во судир со законот. Оваа посета е од исклучителна важност бидејќи е прва посета на регионалната директорка Афшан Кан и е од големо значење за програмата за правда за деца.

Претходна

Тупанчески: После 26 години добиваме нов и модерен Кривичен законик со кој ќе се подигне правната сигурност на граѓаните

Следна

Тупанчески во интервју за 360 степени: За краток временски период ќе се знае дали е избран вистинскиот човек за шеф на ОЈО ГОКК