Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје, ТВ Алсат

Тупанчески во интервју за 360 степени: За краток временски период ќе се знае дали е избран вистинскиот човек за шеф на ОЈО ГОКК

Министерот за правда Никола Тупанчески во интервју за 360 степени коментирајќи го изборот на Ислам Абази за шеф на ОЈО ГОКК рече дека лично не го познава а обвинителите се тие кои одлучиле за изборот. 
 
„За краток временски интервал ќе се знае дали е избран вистинскиот човек.  Гласаа 163 обвинители. Изборот го направија тие. Се работи за сериозна функција каде се постапува по комплексни теми. Какви ќе бидат резултатите и довербата за тој јавен обвинител ќе покаже времето. Во секоја професија има луѓе кои заслужуваат истата да ја извршуваат или не.На секој треба да му дадеме шанса“, потенцира Тупанчески.
 
Тој смета дека во иднина би било добро да има измени во однос на построги правила и критериуми за избор на прв човек на ова обвинителство.Главниот проблем според Тупанчески не е квалитетот на законите туку капацитетот на институциите, интегритетот и начинот на правораздавање.

Претходна

Тупанчески во посета на ВПД во Волковија: Установата ги задоволува сите европски стандарди за сместување и работа со деца кои биле во судир со законот.

Следна

Тупанчески во интервју за 360 степени на ТВ Алсат: Најголемата судница во државата ќе биде пуштена во употреба до крајот на ноември