Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Соопштение - Лога го потпиша Решението со кое барањето за добивање на одобрение за користење на името ,,Иван Михајлов”

 Почитувани

 
Ве информираме дека министерот за правда Кренар Лога го потпиша Решението со кое барањето за добивање на одобрение за користење на името ,,Иван Михајлов” во називот на употреба на Здружението Културен Центар Иван Михајлов-Битола се одбива како неосновано. 
 
Министерот Лога го потпиша решението имајќи го предвид негативното мислење на Комисијата за употреба на имиња на личности која денеска одржа седница и во образложението за негативното мислење наведе дека  дека именувањето на  какво било здружение на граѓани со името Иван ( Ванчо ) Михајлов претставува навреда и провокација на националните чувства на македонскиот народ со оглед на неговото јавно и постојано негирање на македонскиот идентитет, јазик и култура. Величењето и славењето на неговиот лик и дело предизвикуваат нетрпеливост, нетолеранција и омраза во македонското општество.  
 
Во членот  9-а од Законот за здруженија и фондации за употреба на име, презиме, псевдоним, прекар, кратенка или иницијали на личност, наведено е дека согласност дава министерот за правда по претходно добиено позитивно мислење од Комисијата за употреба на имињата на личности.
 
 
Со почит,
 
Министерство за правда

Претходна

Лога се сретна со претставници на Стопанската комора на Северозападна Македонија

Следна

Лога-Вуцас: Ќе се унапреди соработка со Австрија за спроведување на реформските приоритети