Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Претставници од Норвешка го пренесоа своето искуство за дигитализација на судството

Министерот за правда Кренар Лога оствари средба со претставници од Норвешка кои го презенираа моделот на дигитализација во судството како и карактеристиките и перформансите што треба да ги има системот на нашата држава.

 

Целосната дигитализација на судството  ќе овозможи брз и едноставен пристап на граѓаните за добивање документи, обезбедување оптимални услови за вршење на судската и јавнообвинителската функција.

 

Дигитализацијата и интероперабилноста ќе придонесат да се зајакне довербата на јавноста и заштита на системот, побрза правда, намалување на корупцијата, ќе го олесни доставувањето на докази и документи,намалување на трошоците на судските постапки, како и намалување на бројот на одложени судења и нула хартија.

 

Со почит,

Министерство за правда


Претходна

НАЈАВА - работна група за подготвување на предлог иницијативата за потребата од измени на Уставот

Следна

Лога од Шибеник: Искуството е најдобра пракса. Образованието на експертите и размената на искуствата се важен чекор во сузбивањето на компјутерскиот криминал.