Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Гостивар

Бесплатна правна помош за жителите на Гостивар. Пристапот до правдата е еден од критериумите за членство во ЕУ

Министерот за правда Кренар Лога заедно со градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и државниот секретар на Министерството за правда  Мухамед Точи присуствуваа на промотивната кампања за бесплатна правна помош во Гостивар.

 Граѓаните имаа можност одблиску да се информираат и да добијат одговори за начинот на кој може да се побара и добие бесплатна правна помош, вклучувајќи го семејното насилство,старателство, дискриминација, социјална и здравствена заштита, работни спорови, оставински постапки.

Бесплатната правна помош е наменета за ранливите граѓани кои се во тешка финансиска состојба со што ќе им се овозможи да добијат правна помош од адвокат и фер судење.

Кампањата се реализира во различни региони во земјава и е поддржана од Европската Унија и Советот на Европа во соработка со Министерството за правда.

Пристапот до правдата е дел од Поглавјето 23 ,,Правосудство и фундаменални права”.

Нашата цел е да се хармонизираат правната рамка и политиките во однос на бесплатната правна помош во согласност со стандардите на Совет на Европа како и да се зајакнат капацитетите за давање на квалитетни услуги.

 

Со почит,

Министерство за правда


Претходна

Министерот за правда Кренар Лога на своја иницијатива се сретна со шефот на Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција, Ислам Абази

Следна

Лога:САД сакаат да не видат во Европската Унија.