Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Лога:САД сакаат да не видат во Европската Унија.

 Средба со Габриел Ескобар, заменикот помошник дражавен секретар на САД за европски и евроазиски прашања и специјален претставник за Западен Балкан

 
Евроинтеграциите се клучни за перспективата на Република Северна Македонија и граѓаните и се од геостратешко значење за стабилноста на регионот и Европа.
 
Заеднички е ставот дека интеграцијата на Република Северна Македонија во ЕУ значи просперитет за граѓаните во државата, со импакт и на долгорочен просперитет на целиот Западен Балкан во Европската Унија.
 
Силна поддршка на САД за напредокот на нашата држава до полноправно членство во Европската Унија.
 
 
Оценето е дека кој било друг исход од можноста да се продолжи по европскиот пат не е од државен и стратешки интерес. Поради тоа, заедничка е согласноста дека претстојната одлука во Собранието  треба да биде државничка, во насока на интеграција, а не изолација.

Претходна

Бесплатна правна помош за жителите на Гостивар. Пристапот до правдата е еден од критериумите за членство во ЕУ

Следна

Уставниот суд да нема двојни аршини , да се грижи за правната сигурност и владеење на правото