Автор
Министерство за правда
+389 (0)2 3116 - 493, +389 (0)2 3116 - 648
E-mail: cabinet@mjustice.gov.mk, publicrelation@mjustice.gov.mk
Скопје

Ќе се преземат активности за подобрување на состојбите и спречување на корупцијата во затворскиот систем, насилството и соодветен третман

Ќе се интензивира реализацијата на Проектот за „Реконструкција на казнено-поправните установи во Република Северна Македонија“ кој се спроведува со кредит од Банката за развој на Светот на Европа.

Министерот за правда Кренар Лога на средбата со вицегувернерот на Банката за развој на Совет на Европа, Томаш Бочек и  Арно де Вердиер кантри менаџер од Банката за развој на Советот на Европа, разговараа за приоритетните прашања поврзани со условите во затворите, третманот , постапувањето со притворените и ослудени лица со цел постигнување на ресоцијализација и рехабилитација на лицата кои издржуваат затворски казни.

Од страна на претставниците на Банката беше побарано во најкус можен рок преземање на ефективни мерки за санирање на штетите настанати во полу отвореното и отвореното одделение во КПУ-КПД Идризово.

Министерот се заблагодари за целокупната поддршка за реализација на Проектот со кои се опфатени повеќе казнено поправни установи меѓу кои и воспитно поправниот дом во Тетово и затворот во Куманово.Оценката и напредокот на состојбите во пенитенцијарниот систем се дел и од пристапниот процес за членство на Република Северна Македонија во Европската Унија.

 

Со почит,

Министерство за правда


Претходна

Да го следиме примерот на БиХ, да имаме затвори кои ги задоволуваат европските стандарди

Следна

Министерството за правда ќе врши надзор над системот за електронска распределба на предметите во јавните обвинителства